Bulharské menu ve školní jídelně
Ve školní jídelně nám dnes kuchařky připravily gastronomický výlet do jihovýchodní Evropy.
K obědu jsme dnes v jídelně ochutnali pokrmy bulharské kuchyně, a to nejen hlavní jídlo, ale i polévku. Ta byla celerová se zelenou paprikou, mrkví, bramborami a koprem. Kombinace těchto ingrediencí může být pro nás trochu neobvyklá, ale výsledná chuť byla naprosto perfektní.
Jako jídlo číslo 1 se podával vepřový džuveč. Tento původem turecký pokrm se postupně rozšířil i do Evropy a stal se oblíbeným a tradičním právě na Balkánském poloostrově.
Jídlem číslo 2 byl bulharský karbanátek z vepřového masa zajímavě ochucený saturejkou, sladkou paprikou, mátou a jogurtem. Přílohu tvořily opečené brambory a nechyběl šopský salát, který je populární nejen v Bulharsku, ale i v našich zeměpisných šířkách.
Děkujeme všem kuchařkám za skvělý gastronomický zážitek. Další ochutnávka mezinárodní kuchyně nás opět čeká zhruba za měsíc. Necháme se překvapit, do jaké země nás naše kuchařky zavedou příště a už se těšíme!