Aktuality

Aktuality

Ukrajinské menu ve školní jídelně

7. 3. 2023 |Jídelna |12x

Dnes měli žáci naší školy možnost ochutnat tradiční ukrajinská jídla - polévku boršč a jako hlavní chod plov, nebo syrniki.

Syrniki sklidily úspěch
Syrniki sklidily úspěch

Boršč je sytě červená polévka z masového vývaru, červené řepy,  zelí, brambor a mrkve. Podává se ozdobená zakysanou smetanou.  V různých obměnách se polévka vaří i v jiných státech východní Evropy.

Plov je pokrm z rýže, masa a zeleniny podobná našemu rizotu.  

Syrniki jsou sladké placičky připomínající naše lívance. Připravují se z mouky, vejce, cukru a tvarohu. Z těsta se tvarují placky, které se dozlatova opékají na pánvi. 

Soudě podle prázdných talířů, které žáci odnášeli, ukrajinská kuchyně zachutnala. Vyjádřit názor nejen na dnešní oběd můžete prostřednictvím hodnotícího dotazníku

Fotogalerie